search
Sök
menu
Meny

Föreningar och föreningsliv i Jönköpings kommun

Föreningslivet i Jönköpings kommun är en stor och viktig del av vårt samhälle. En förening kan handla om idrott, kultur, friluftsliv, umgänge, språk och mycket annat.

Våra webbsidor till föreningslivet är tänkta som ett stöd till all den verksamhet som bedrivs. Här finns bland annat information om vilka bidrag som finns att söka, hur man startar och driver en förening samt en hel del annat som kan vara till hjälp i föreningsarbetet.

Det finns också ett öppet föreningsregister där du enkelt kan leta reda på en enskild förening.

Föreningsregister, register över föreningar i Jönköpings kommun

Letar du efter en förening? Då har du kommit rätt. I Jönköpings kommuns föreningsregister finns ca 400 föreningar samlade, inom många olika kategorier.

Sök på föreningens namn, verksamhet, geografiskt område eller föreningstyp för att begränsa sökträffarna.

Jönköpings kommuns föreningsregisterlänk till annan webbplats

Fritidsaktiviteter för dig som är nyanländ

Att bilda en ny förening

Är ni på gång att starta en ny förening? Vi har samlat information som är bra att känna till och underlättar när en förening ska bildas. Information hittar ni i broschyren "Att bilda en förening" som finns lite längre ned på sidan under Dokument. Broschyren finns även på engelska, "Forming an association".

Att bilda en föreningöppnas i nytt fönster (pdf, 2.4 MB)

Checklista för styrelsearbete

För att inte tappa fart och behöva lägga energi på att söka information är det viktigt att nytillträdda styrelseledamöter får information om hur man ska arbeta och administrera sin förening. Därför har vi tagit fram en checklista för styrelsearbete som kan vara ett stöd. Checklistan hittar du dokument nedan.

Checklista för styrelsearbeteöppnas i nytt fönster (pdf, 589.6 kB)

Inköpsavtal för föreningar

Kultur- och fritidsförvaltningen upprättar avtal med olika leverantörer, vilket innebär att kommunens föreningar får bättre kan handla förmånligt av flera företag i kommunen.

För att få rabatter enligt avtal gäller följande:

  • Avtalen tecknas att gälla för bidragsberättigade föreningar i Jönköpings kommun (förteckning över bidragsberättigade föreningar finns hos kultur- och fritidsförvaltningen).
  • Firmatecknare i respektive förening kan ansöka om ett kundnummer hos aktuell leverantör, med hänvisning till de avtal som träffats. Kundnumret kopplas då till avtalet och ger avtalad rabatt.
  • Föreningen är ensam ansvarig mot leverantören och det är lämpligt att lägga till i leverantörens register att det fordras en rekvisition från ekonomiansvarig inom föreningen för att handla på föreningens kundnummer. Fakturabetalning - ställd till föreningen - tillämpas i de flesta fall.

Läs mer om villkor och vilka företag som omfattas av avtal i dokumentet nedan. Listan uppdateras regelbundet.

Inköpsavtal för föreningar - 2018öppnas i nytt fönster (pdf, 30.6 kB)

Lotteritillstånd

Lotterier har länge varit en av föreningslivets viktigaste inkomstkällor. I Sverige regleras lotteriverksamheten i lotterilagen och lotteriförordningen.

För att föreningar ska få sälja lotter krävs det tillstånd. För alla ideella föreningar i Jönköpings kommun är det kultur- och fritidsförvaltningen som ansvarar för sådana beviljanden.

För att få tillstånd ska det finnas en lotteriansvarig som ansvarar för bl.a. anmälningar av de lotterier som är aktuella. Denna kommer även att ha kontakt med den kontrollant som kultur- och fritidsförvaltningen utser.

Kontakt
Marianne Id
Lotterihandläggare
Tfn 036-10 69 20
E-postadress: marianne.id@jonkoping.se

Lotteritillstånd, ansökanöppnas i nytt fönster (pdf, 583.2 kB)

Blanketten skickas till:
Stadsbiblioteket i Jönköping
Box 1029
551 11 Jönköping

Besöksadress:
Dag Hammarskjölds Plats 1

Kontakta oss!

Har du specifika frågor kring föreningens eller organsiationens verksamhet hänvisas till personerna nedan. De hjälper till med generella frågor om bidrag, verksamheter, utbildning etc.

Kontaktpersoner på kultur- och fritidsförvaltningen

Namn och e-postadress

Telefon

Ansvarsområde

Idriz Bytyci

036‑10 63 97

Allmänna, religiösa, invandrar- samt politiska föreningar. Dessutom bl.a. projekt och inköpsavtal.

Mia Carlsson

036-10 71 07

Idrottsföreningar men också miljö-, projektfrågor och idrottsskola.

Leif Bengtzohn

Johanna Lagerstrand Johansson

036-10 63 91


036-10 69 34

Idrottsföreningar men också frågor som berör, ledarvård, folkhälsa, projekt- och arrangemangsfrågor och idrottsskola.

Pierre Oksanen

036-10 69 46

Funktionshinder-, scout- och nykterhetsföreningar, sociala föreningar, pensionärsföreningar och unga örnar. Dessutom bl.a. hemsida, IT-frågor och utredningar som berör föreningslivet.

Christina Forsmark

036-10 66 92

036-10 66 93

Kulturföreningar och kulturorganisationer