search
Sök
menu
Meny

Hållbart resande

Vi människor rör oss allt mer och våra resor är en stor källa till både utsläpp av miljöskadliga ämnen och trafikproblem men orsakar även stress och ohälsa.

Det traditionella sättet att lösa trafikproblem räcker inte. Vi skjuter bara problemen framför oss och förstör miljön under tiden. Att förändra våra beteenden då vi reser mellan olika platser är ett av de effektivaste sätten att spara både miljö, ekonomi och hälsa.

Handlingsplan för hållbart resande

Jönköpings kommuns Handlingsplan för hållbart resande antogs av Kommunfullmäktige i januari 2011. Handlingsplanen är uppbyggd kring åtta åtgärdsområden inom vilka arbete bedrivs för att kommunens invånare ska bli medvetna resenärer och göra mer hållbara resval.  

Förändra attityder och beteenden

Inom hållbart resande, eller Mobility Management som det också kallas, är målet att förändra attityder och beteenden. Vi vill öka andelen trafikanter som aktivt väljer bort bilen till förmån för de hållbara alternativen: kollektivtrafik, cykling eller gång.  

Påverka människors resvanor

I Jönköpings kommun strävar vi efter att påverka våra invånares resvanor. Vi gör resvane­under­sökningar i bostadsområden och på arbetsplatser samt erbjuder provåkarperioder med kollektiv­trafiken för vanebilister.

Att få bilisten att bli en hållbar resenär

Bilen är viktig och i vårt samhälle kan det vara svårt att vara utan den — men även en hängiven bilist kan bli en mera hållbar resenär. Gör inga korta eller onödiga bilresor, använd bilen med sunt förnuft. Lär dig Ecodriving och minska bränsleförbrukningen. Välj bilar som drivs på alternativa drivmedel som biogas, etanol eller el. Är behovet av bil inte så stort så kanske bilpool är ett bra alternativ.

Hållbara restips till arbetsgivare

Nöjda medarbetare, effektivare arbete, lägre kostnader och en bättre miljö är några av resultaten du kan uppnå om du som arbetsgivare följer kommunens konkreta och hållbara restips.

Här hittar du fem webbfoldrar som ger tips på hur du kan miljöanpassa arbetsplatsens resor och transporter, komma igång med en bilpool, ställa rätt miljö- och trafiksäkerhetskrav på fordon, skapa en policy för resor och möten samt hur du kan mötas utan att resa.

Dokument

Tio tips för lägre kostnader och friskare medarbetareöppnas i nytt fönster (pdf, 2.4 MB)

Kom igång med bilpoolöppnas i nytt fönster (pdf, 4.5 MB)

Miljö- och trafiksäkerhetskrav på fordonöppnas i nytt fönster (pdf, 3 MB)

Policy för resor och mötenöppnas i nytt fönster (pdf, 2.9 MB)

Mötas utan att resaöppnas i nytt fönster (pdf, 3 MB)

Inga onödiga bilresor

Varje dag använder vi bilen till en massa onödiga resor när det hade gått lika bra att cykla, elcykla eller promenera.

Att låta bilen stå och ibland ta cykeln istället har många vinster. Du sparar pengar, får motion och frisk luft, och sist men absolut inte minst så gör du också en hedervärd insats för miljön.

För femte året i rad kan du nu ansöka om att bli testpilot. I år kan du prova på en elcykel, en elcykel med cykelkärra eller en vikbar elcykel. Den sistnämnda kombineras med Länstrafikens värdekort och passar dig som vill prova på att pendla med cykel på tåget eller bussen.

Totalt har mer än tusen personer provat på att låta bilen stå. Målet är att göra det lättare för fler att välja att cykla istället för att ta bilen. Att låta bilen stå ibland vinner både du, din plånbok och resten av Jönköping på.

Länkar

Inga onödiga bilresorlänk till annan webbplats