I Funktionshinderomsorgen uppmärksammas barns rätt som anhöriga genom att det finns barnombud inom alla verksamheter där det finns barn som anhöriga.
Barnombuden har ansvar att informera och stödja sina medarbetare på sin egen verksamhet i arbetet som rör barn som anhöriga. Det finns cirka 35 barnombud inom de olika områdena i Funtionshinderomsorgen. Arbetsgruppen "Barn som anhöriga i Funktionshinderomsorgen" har som uppdrag att ge barnombuden den kunskap de behöver för att utföra sitt arbete kring barn som anhöriga. Barnombuden får kunskap och information genom barnombudsträffar och informationsblad. Dessa inriktas på information, diskussion, nätverkande, fortbildning och studiebesök.
Vi arbetar med metoden "Föra barnen på tal" som riktar sig till föräldrar och erbjuder även samtal utifrån modellen BRA-samtal för barnen som är anhöriga.
Föra barnen på tal är en metod där man pratar med föräldern om varje enskilt barns utveckling och livssituation med fokus på barnets styrkor och svårigheter. Man tar även upp hur förälderns svårigheter påverkar barnen och familjen. Syftet är att öka förståelsen inom familjen.
BRA-samtal är ett sätt att ge barn och unga möjlighet att uttrycka sitt behov av information, råd och stöd. Det syftar till att öka barnets delaktighet och på lång sikt stärka barnets utveckling och förebygga psykisk och fysisk ohälsa.
Många barn växer upp i en familj där det finns en förälder eller ett syskon med psykisk, neuropsykiatrisk eller intellektuell funktionsnedsättning. Det får ofta allvarliga konsekvenser för deras hälsa, skolgång och arbetsliv. Detta gäller även vid förälder eller syskons allvarliga sjukdom eller plötslig död. Med stöd till barnen och föräldrarna kan mönstret mellan generationerna brytas. Det handlar om att stärka skyddsfaktorer till exempel genom att:
Trygga relationer i familjen och någon stödjande vuxen utöver föräldrarna är skyddsfaktorer. Även att föräldrarna får den hjälp och stöd de behöver, både för egen del och i sitt föräldraskap.
Funktionshinderosorgen ordnar tillsammans med Region Jönköping varje år erfarenhetsutbytesträffar för personal som är till för att samverka och få ökad förståelse kring våra olika uppdrag. Vi föreläser och utbildar tillsammans i metoden BRA-samtal, Barns rätt som anhöriga.
Likaså anordnas träffar mellan Funktionshinderomsorgen och Individ och familjeomsorgen IFO, Barn och ungdom, årligen för ökad samverkan och utveckling.
Sofie Melkner
Samordnare Barn som anhöriga
036-10 23 38