search
Sök
menu
Meny

Anmäld händelse till Inspektionen för vård och omsorg

Inget byte av inkontinensskydd under natten orsakade stora besvär hos person med personlig assistans. Socialförvaltningen har därför gjort en Lex Sarah-anmälan om händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

När dagpersonalen kommer på morgonen upptäcker de att en av personerna de stödjer inte har fått byta inkontinensskydd under natten. Det ledde till att personen i fråga fick frätskador på huden som senare blev sår. Hen fick besöka vårdcentral och har därefter fått hemsjukvård för att behandla såren.

– Det här är helt oacceptabelt och jag är otroligt ledsen över att vi har orsakat lidande för den här personen, säger Ewa Bjurenstedt, tillförordnad chef för funktionshinderomsorgen.

Medarbetare och chefer agerade snabbt

Dagpersonalen kontaktar vårdcentral samma morgon och enhetschef startar en utredning om vad som hänt. Under utredningen så har personalen som arbetade under natten inte varit tjänst och i dag arbetar hen inte kvar i Jönköpings kommun. Anhöriga har blivit informerade och kunnat ställa sina frågor direkt till enhetschef och socialt ansvarig socionom under utredningen.

– Vi ser allvarligt på händelsen. Trots att det är ovanligt att något sådant händer, är en gång en gång för mycket. Jag är tacksam att medarbetare och chefer agerade för att minska konsekvenserna, berättar Ewa Bjurenstedt.

Den 25 juni avslutades utredningen och en anmälan skickades in till IVO.

Publicerad: 2018-06-26 10.20