search
Sök
menu
Meny
Skriv ut Tillbaka till listan

Bibliotekarie

FörvaltningKultur- och fritidsförvaltningen
ArbetsplatsÖxnehaga- och Österängens bibliotek
AnställningsformTidsbegränsad
Omfattning100%
Tillträdesdag2019-04-01 eller enligt överenskommelse till 2020-02-29*
Sista ansökningsdag2019-01-21
Referensnr19-42-0002
Publicerad2019-01-04
Förvaltning
Kultur- och fritidsförvaltningen
Arbetsplats
Öxnehaga- och Österängens bibliotek
Anställningsform
Tidsbegränsad
Omfattning
100%
Tillträdesdag
2019-04-01 eller enligt överenskommelse till 2020-02-29*
Sista ansökningsdag
2019-01-21
Referensnr
19-42-0002
Publicerad
2019-01-04

Arbetsplatsbeskrivning
Folkbiblioteken i Jönköpings kommun verkar i enlighet med kommunens biblioteksplan vilket bland annat innebär att främja lusten att ta till sig och skapa berättelser. Det ska ske genom ett kvalitativt medieutbud, föredrag, författarbesök, eget skapande och kreativ verksamhet. Biblioteken på Öxnehaga och Österängen är två av 12 folkbibliotek och två mobila enheter som finns i Jönköpings kommun.
Öxnehaga är en kommundel i Huskvarna och en del av miljonprogrammet. Här bor ca 5 500 inv. Biblioteket profilerar sig som en levande mötesplats där olika nationaliteter möts och trivs tillsammans. I fokus står språk, kultur och delaktighet. Öxnehaga bibliotek är ett integrerat folk- och skolbibliotek som ligger vägg i vägg med områdets fritidsgård. År 2013 fick Öxnehaga bibliotek pris som årets mångspråkiga bibliotek. Speciellt uppmärksammades bibliotekets omfattande programverksamhet och det täta samarbetet med övriga organisationer och föreningar. År 2016 valdes Öxnehaga bibliotek till årets Öxnehagaprofil.
Österängen är en kommundel belägen öster om Jönköpings centralaste delar med ca 3 500 inv. Österängens bibliotek har under 2018 flyttat in i nya, större lokaler i Österängens centrum i nära anslutning till Österängens konsthall. Här finns nu goda möjligheter till utveckling av programverksamhet och tätare samarbeten med skolor, förskolor och föreningar.

Arbetsuppgifter
Tjänsten är en delad tjänst mellan Österängens bibliotek och Öxnehaga bibliotek där arbete i lånedisken ingår på båda biblioteken. På Öxnehaga bibliotek har du ansvar för biblioteksverksamhet riktad till nyanlända och till personer med annat modersmål genom att du bland annat tar emot SFI-grupper samt ansvarar för inköp av böcker och övriga medier till bibliotekets Ny i Sverige-hylla. Du arbetar också med att stötta upp biblioteksverksamheten riktad till barn i låg- och mellanstadieåldern samt med lovaktiviteter för barn och unga. På Österängens bibliotek har du ansvar för bibliotekets Ny i Sverige-hylla och gör inköp av facklitteratur för vuxna och även för barn. Du tar ansvar för biblioteksverksamheten riktad till barn 10-15 år. Här ingår främst inköp av medier för åldersgruppen.

Kompetenskrav
Vi söker dig som har utbildning inom biblioteks- och informationsvetenskap eller likvärdig utbildning samt gärna erfarenhet av biblioteksarbete. Du har ett stort intresse och engagemang för biblioteksarbete i en mångkulturell miljö, där nätverksarbete i samverkan med i områden verksamma föreningar och institutioner utgör en väsentlig del. Goda kunskaper i andra språk än svenska är meriterande.
Då ett gott bemötande är en självklarhet på biblioteket söker vi dig med god förmåga i relationskapande och samarbete och att du har en positiv inställning. Det är en förutsättning att du är flexibel, självgående och har lätt för att strukturera upp situationer och är stabil. Personlig lämplighet är av stor vikt för tjänsten.


Övrigt
Kvälls- oc helgtjänstgöring ingår i tjänsten.
Urval och intervjuer kan komma att ske löpande.
*Vikariatet kommer ev. att kunna förlängas.
Tjänsten kan komma att tas i anspråk av övertalig eller lasad personal.

Belastningsregister
För att få arbeta med barn och unga måste vi ha ett godkänt utdrag från polisens belastningsregister. Beställ ett direkt i samband med att du skickar in din ansökan då normal handläggningstid hos Polisen är cirka 2 veckor. Blanketten för att söka utdraget ur belastningsregister hittar du på Polisens hemsida. Välj registerutdrag för övrigt arbete och kontakt med barn. Om det blir aktuellt med en anställning önskar vi utdraget i ett oöppnat kuvert.

Upplysningar
Upplysningar lämnas av:
Verksamhetssamordnare på Öxnehaga bibliotek; Uli Wollrab, tel 036-106720 eller 105076,
Österängens bibliotek: Rebecca Glind Debreceni och Vivien Csendes tel 036-105066.
Enhetschef Närbibliotek: Annika Wernborg tel 036-106092.

Om oss
Jönköpings kommun
Jönköping är en av Sveriges tio största kommuner, med över 135 000 invånare. Jönköping är en av landets ekonomiskt starkaste regioner och växer med 1 500 personer om året. Kommunen är en attraktiv tillväxtregion och regionalt centrum i ett av Sveriges tätaste företags- och entreprenörsområden.
I Jönköpings kommun arbetar drygt 12 000 personer för att medverka till att alla invånare får en bra service och ett likvärdigt bemötande. Kommunen är vackert belägen vid Vätterns sydspets. Det kuperade och natursköna läget ger de allra bästa förutsättningarna för ett attraktivt boende och en innehållsrik fritid.
Kultur- och fritidsförvaltningen
Kultur- och fritidsförvaltningen driver, stödjer och främjar verksamheter som bidrar till goda uppväxtvillkor för barn och unga i kommunen, verkar för att erbjuda alla kommuninvånare möjligheter till en rik och aktiv fritid, en god allmänkulturell verksamhet, bibliotek och stöd till kulturföreningar.
Kommunala fritids-, bad- och idrottsanläggningar ryms inom ansvarsområdet liksom föreningsstöd, vissa ungdomspolitiska frågor, samordning av insatser för friluftsliv, vissa folkhälsofrågor, frivilligcentralen, folkbiblioteksverksamhet och allmänkulturell verksamhet som bland annat omfattar verksamhet inom dans, film, kulturarv, offentlig utsmyckning och kultur för barn och ungdom.

Jönköpings kommun strävar efter att erbjuda en attraktiv arbetsplats som är fri från diskriminering och ger lika möjligheter för alla.

Inför rekryteringsarbetet har vi tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför vänligt men bestämt alla samtal om annonserings- och rekryteringshjälp.