search
Sök
menu
Meny

EU-val 2019

26 maj 2019 är det EU-val. Då röstar medborgarna i den Europeiska unionen (EU) om vilka kandidater som ska representera dem i Europaparlamentet. Val till Europaparlamentet hålls vart femte år. 

Mellan den 8-25 maj kan du förtidsrösta och den 26 maj är själva valdagen då du röstar i din vallokal. Ta med ditt röstkort och legitimation.

Mer info om vallokaler och Europaparlamentsvalet via länkarna nedan.
På valmyndighetens webbplats kan du följa resultatet av rösterna. Den slutliga sammanräkningen påbörjas kl 8.00 den 27 maj 2019. Se länk nedan.

Alla EU-medborgare har rätt att rösta i EU-valet. I Sverige får du rösta i EU-valet om du har fyllt 18 år, är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige.

Du kan få hjälp med att rösta

Om du inte kan rösta i vallokal på valdagen finns det olika sätt att gå tillväga. Du kan rösta med bud eller ambulerande röstmottagning om du inte känner någon som kan vara bud åt dig. Läs om de olika alternativen nedan vid klickbara rubriker för mer info.

Vid frågor kontakta Valnämnden på telefon 036-10 50 00 eller mejla till valnamnd@jonkoping.se.

Rösta med bud

Om du på grund av sjukdom, ålder, funktionsnedsättning eller om du är intagen på häkte eller kriminalvårdsanstalt inte kan rösta i vallokal på valdagen, kan du rösta med bud. Det betyder att någon annan än du själv transporterar rösten till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning. Om du bor, eller vistas, vid en lantbrevbärarlinje kan du också budrösta med hjälp av lantbrevbäraren. För att rösta med bud behöver du ett särskilt material som du beställer från kommunen eller Valmyndigheten.

Ambulerande röstmottagning

Om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte själv kan ta dig till en röstningslokal och inte känner någon som kan vara bud åt dig, kan kommunens ambulerande röstmottagare hjälpa dig. Ambulerande röstmottagning betyder att röstmottagarna kommer till ditt hem eller annan plats där du befinner dig för att ta emot din röst. Din röst ska göras i ordning på samma sätt som en förtidsröst i en lokal för förtidsröstning.

Anmälan om behov av ambulerande röstmottagning

Du kan anmäla behov av ambulerande röstmottagning genom att ringa Jönköpings kommun kontaktcenter på 036-10 50 00 mån-fre 08-17 samt lör-sön 25-26 maj.

Skillnad mellan att rösta med bud och ambulerande röstmottagning

Ett bud får inte hjälpa väljaren utan är enbart en transportör av väljarens iordningställda röst till en förtidsröstningslokal eller väljarens vallokal. En budröst får göras i ordning tidigast 24 dagar före valdagen.

En ambulerande röstmottagare tar emot väljarens röst på samma sätt som i en förtidsröstningslokal och är, om väljaren så begär, även skyldig att hjälpa väljaren att göra iordning sin röst. Röstmottagaren har alltid tystnadsplikt. Röstmottagaren har med sig allt behövligt material som finns i en förtidsröstningslokal och för även en väljarförteckning.