search
Sök
menu
Meny

Stark sysselsättningstillväxt och pendlingsutveckling

Kvällsvy över Jönköping, hus och Munksjöbvron

Kvällsvy över Jönköping. Foto: Anders Lundgren

Sysselsättningstillväxten är starkare i Jönköpings kommun än i riket som helhet. Näringslivet växer inom alla branscher och Jönköping visar upp den högsta sysselsättningsgraden bland landets tjugo största kommuner.

Det visar en ny rapport om sysselsättnings- och pendlingsutvecklingen 2010-2016, som stadskontorets utredningsenhet tagit fram. Särskilt starka är företagen i Jönköpings kommun inom transport, magasinering och handel, där många av arbetstillfällena finns på Torsviks industriområde.

‑Rapporten bekräftar bilden av Jönköpings starka näringsliv. Alla branscher växer och vi stärker ställningen som ett tydligt nav för handel och logistik, men även tjänste- och tillverkningssektorerna utvecklas väl, säger Sven Rydell, näringslivschef i Jönköpings kommun.

Näringslivet skulle behöva växa inom finans- och försäkringsverksamhet, samt inom informations- och kommunikationsverksamhet. Flest arbetsplatser finns i centrala och västra Jönköping och på A6-Ryhovs-området, men snabbast växer Hedenstorps industriområde. Företagstjänster är kommunens snabbast växande bransch.

Rapporten visar också att det är allt fler som pendlar till arbete i Jönköpings kommun och att det är fler som pendlar till kommunen än det är som pendlar från densamma. Mer än hälften av inpendlarna bor i Habo, Nässjö, Vaggeryd eller Mullsjö kommun.

‑Det verkar som att vi pendlar ganska mycket, men inte särskilt långt. Inom kommunen sker den största pendlingen mellan Bymarken och Centrum Väster. Här rör sig cirka 600 personer dagligen mellan boende och arbete, säger Sofia Wixe, utredare vid stadskontoret.

Publicerad: 2018-10-24 11.20