search
Sök
menu
Meny

Sommarpraktik ska locka fler ungdomar till industri- och teknikföretagen

Tjej som svetsar.

Den 18-27 juni genomförde Teknikcollege i samarbete med Jönköpings kommun och Ung företagsamhet sommarpraktik för elever i årskurs 8. Syftet var att öka intresset bland unga för industri- och teknikbranschen och säkra kompetensbehovet inom branschen.

Elever som arbetar i CNC-miljö.

Under den sju dagar långa sommarpraktiken fick närmare 40 elever från grundskolorna i Jönköpings kommun information om olika yrkesgrupper inom industri- och teknikbranschen, prova olika tekniska inriktningar på gymnasiet och genomföra studiebesök hos olika företag.

Satsningen gjordes av kommunen för att berätta för elever i årskurs 8 om de branscher som är viktiga för vår region och där det kommer att vara lätt att få arbete i framtiden.

De första dagarna av praktikveckan hölls på Bäckadalsgymnasiet där ungdomarna välkommades in i gymnasieskolans lokaler och fick prova att praktiskt arbeta i tekniksalarna. CNC, svetsning, automation och 3D/CAD stod på schemat och eleverna och fick veta mer om skolans olika tekniska utbildningar.

-Det blev roligare än förväntat. Vi fick ju testa på saker, säger Sofia Löfstedt samtidigt som hon arbetar med CNC-maskiner och gör både en namnskylt och en liten mini ljusstake.

Sofia Löfstedt berättar att hon anmälde sig till sommarpraktiken för att hon inte hade något att göra och ville gärna tjäna lite pengar. Eleverna som genomför alla sju dagarna får cirka 1 000 kronor i feriepraktik lön från Jönköpings kommun.

På torsdagen var Ung företagsamhet på plats i Per Brahes matsal för att hålla en workshopdag med eleverna. Dagen var en förberedelse inför de planerade företagsbesöken längre fram i praktikveckan.

-Vi pratade bland annat förmågor, intressen och värderingar kopplat till val av yrken och branscher och de medverkande fick svar på frågan; vem är entreprenör, berättar Malin Blomqvist från Ung företagsamhet i Jönköping.

I slutet av praktikveckan fick eleverna besöka företag som är samarbetspartners med Teknikcollege. Eleverna fick då se det arbeten som de provade på Bäckadalsgymnasiet på företag som Husqvarna AB, Fagerhult, SAAB, Kinnarps och Jodbro AB. På företagsbesöken fick de prova e-learning på Kinnarps, möta ingenjörer på SAAB och bland annat spela LEAN- spel på Husqvarna AB.

Publicerad: 2018-06-29 11.10