search
Sök
menu
Meny

Sandupptagningen är ett säkert vårtecken

Sandupptagning med lastbil.

Snart ser det ut som att vintern helt säkert är över och vi kan börja ta upp sand- och grus på gång- och cykelvägar och gator. Det är många som har frågor om detta och längtar efter vårfina vägar och cykelbanor.

– Inget definitivt beslut taget ännu, men som det ser ut nu smyger vi igång lite vecka 12 med gång- och vykelvägar och försopning av huvudvägar för att sedan veckan därpå köra igång alla maskiner, om det inte händer något drastiskt med vädret, säger Fredrik Hulterskog som är produktionsledare på gatu- och parkavdelningen.

Hur lång tid tar det?

– Vi räknar med att det tar ca 8 veckor, beroende på väder, Är det för blött kan vi inte köra för då får vi inte med sanden, den blir för tung. Det är många mil gator och ca 1500 ton sand vi tar upp, så det tar tid.

Hur körs upptagningen?

– Vi börjar i de centrala delarna, ofta kan vi dock bara kör där en stund på morgonen på grund av trafiken, så då fortsätter vi i ett bostadsområde under dagen. Sedan körs område för område. Gång- och cykelvägar körs även de område för område, för det är snabbaste sättet. Vi har tagit in extra resurser för att det ska gå snabbare.

Ska man göra något som fastighetsägare?

– Om man har någon mur eller staket man är rädd om kan man sopa ut sanden en bit för att vi inte ska behöva gå så nära med borstarna.

Publicerad: 2019-03-14 11.05