search
Sök
menu
Meny

Mötesplats för äldre firar 20 år

Mötesplatsen på Klostergatan

Mötesplatsen på Klostergatan är en uppskattad träffpunkt för äldre.

I två decennier har Mötesplatsen för seniorer funnits i Jönköpings kommun. I år firas det alltså 20-årsjubileum och i samband med detta vill kommunen uppmärksamma verksamheten och alla frivilligarbetare inom äldreomsorgen.

Mötesplatsen på Klostergatan i Jönköping är en av tolv olika träffpunkter i kommunen. Det främsta skälet till att mötesplatsen startades var för att man såg ett behov hos äldre om att delta i fler sociala sammanhang. Mötesplatsen ska stärka äldres sociala nätverk och vara en plats där de kan känna gemenskap.

‑  Att ha någonstans att gå till, dela en upplevelse med andra och knyta nya vänskapsband, berättar Maria Dellenbo, äldrekonsulent på socialförvaltningen.

De olika mötesplatserna drivs främst av ideella krafter och en av dem som varit med länge är Inga-Maj Ekeroth. Mötesplatsen på Klostergatan 1 i Jönköping är en av de större mötesplatserna och i femton år har hon sett till att gästerna där känner sig välkomna, får kaffe, fika och underhållning på tisdageftermiddagar.

Kvinna som ler

Inga-Maj Ekeroth

Musik, modevisningar och föreläsningar

‑ Vi som driver mötesplatsen ses var sjätte vecka ungefär och kommer då med idéer och planerar kommande träffar. Musikunderhållning är nog det som är mest uppskattat, men vi anordnar även modevisningar, föreläsningar och mycket mer, säger Inga-Maj Ekeroth.

På träffarna kommer uppskattningsvis mellan 40 och 60 personer, men vid speciella tillfällen, som vid ett jubileum, kan det bli närmare 100 gäster vilket kräver en större insats.

‑Det är roligt att kunna bidra och verkligen göra något, dels för andras skull men även för en själv så man har något att planera och fixa med. De här träffarna behövs verkligen, det är viktigt på det sociala planet så man inte blir sittandes hemma själv. Vågar man inte komma hit ensam kan man ta med sig en vän så blir vi ännu fler, säger Inga-Maj.

Publicerad: 2018-09-13 11.24