search
Sök
menu
Meny

Miljonbidrag till utveckling av idrotts- och fritidsanläggningar

häst som betar i en solig hage. 

Ölmstad rid- och körsällskap är en av föreningarna som blivit beviljade medel och kan därmed förverkliga sitt projekt med ett nytt ridhus.

Kultur- och fritidsförvaltningen i Jönköpings kommun delar årligen ut investeringsbidrag till föreningslivet för utveckling av idrotts- och fritidsanläggningar. Utdelningen i år ligger på rekordnivå då bidraget under 2018 höjdes med en miljon kronor.

Varje år innan den 1 oktober kan föreningar söka investeringsbidrag för kommande projekt gällande utveckling av sina idrotts- och fritidsanläggningar. 2018 höjdes bidraget med över en miljon kronor vilket gör att kultur- och fritidsförvaltningen nu delar ut 4,1 miljoner kronor. Efter årsskiftet när alla prioriteringar är gjorda får föreningarna besked om vilka som blivit beviljade bidrag.

– Det är ingen enkel process, menar föreningsutvecklare Maria Carlsson som arbetar med att handlägga bidragen. Vi har 4,1 miljoner att fördela och ansökningar på över 36 miljoner kronor vilket gör att vi får prioritera hårt. Samtidigt känns det fantastiskt att föreningar kan utveckla sina anläggningar och därmed också sin verksamhet med kommunens hjälp.

Ölmstad rid- och körsällskap är en av föreningarna som blivit beviljade medel och kan därmed förverkliga sitt projekt med en ny aktivitetshall.

– Vi insåg för ett tag sedan att vi inte klarar av efterfrågan med bara ett ridhus. Vi vill ju skapa ännu mer aktiviteter åt barn och ungdomar och vår verksamhet växer hela tiden. Tack vare bidraget så kan vi äntligen gå i mål med det här projektet, säger en nöjd Åsa Linnér, ridskolechef.

Extra pengar att söka för miljöprojekt

Projekt kopplat till miljö eller energieffektiviseringar på föreningsanläggningar prioriteras högt och under 2018 fanns det extra pengar att söka just för miljöprojekt. Några som tog chansen att söka var Gränna orienteringsklubb som valt att investera i solceller på sin anläggning.

– Energi/miljöpengen har betytt mycket för vårt beslut att gå vidare med den här investeringen. Kommunen har också lovat att ta bort träd som skuggar klubbstugans tak för att få ut så mycket effekt som möjligt, säger Sten Åström, projektledare för solcellsarbetet i GBOK.

För att få en bättre överblick över vilka behov som finns på föreningars anläggningar så genomför kultur- och fritidsförvaltningen sedan hösten 2018 besiktningar. Besiktningen resulterar i en underhållsplan som visar vilka insatser som behöver göras, när i tid och vilka kostnader som är kopplade till respektive insats. Under hösten 2018 besiktigades ridanläggningar, nästa anläggningskategori är fotbollsanläggningar och därefter idrottsanläggningar.

Publicerad: 2019-03-04 16.00