search
Sök
menu
Meny

Jul på Rosenlunds herrgård

Det är skymning och Rosenlunds herrgård är upplyst och utanför brinner det i eldstaden.

En månad kvar till jul! Snart är det dags att hänga upp julstjärnan och baka pepparkakor. För att komma i stämning kan du uppleva julen på Rosenlunds herrgård den första helgen i december.

Hur firade man jul på Rosenlunds herrgård förr? Vi har pratat med Anders Franzén som är antikvarie på länsmuseet som har koll på det här.

- Mat, dryck och kyrkobesök var länge viktiga delar av julfirandet i alla samhällslager och säkerligen var detta också betydelsefullt för familjen Posse på Rosenlund i slutet av 1700-talet, berättar
Anders Franzén.

Julen handlar till stor del om att vara tillsammans och är framförallt barnens högtid.

- Lite fylligare uppgifter om hur barnen upplevde julen får vi från tidigt 1900-tal när bankdirektör Gustaf Lindman bjöd in släkten. Julklapparna låg under granen och till traditionerna hörde också
ett självspelande piano och ricinolja, säger Anders Franzén.

Vill du höra mer om julfirandet på Rosenlunds herrgård? Passa då på att besöka herrgården den 2 och 3 december, då kommer Anders Franzén vara på plats och berätta mer. Herrgården kommer att vara vackert pyntad och det bjuds på musikunderhållning och fika. Biljetter kan köpas på plats eller  på Kontaktcenter.

Publicerad: 2017-11-29 08.44