search
Sök
menu
Meny

Fruktens dag firas på Brunstorps gård

Röda äpplen på grenverk. Lite himmel syns i bakgrunden.

Har du äppelträd i din närhet som du inte vet namnet på? Passa då på att få frukten sortbestämd under Fruktens dag lördag den 22 september! Ett arrangemang som bjuder på bland annat fruktutställning, fruktvandring, försäljning, visning och musik bland äppelträden.

Brunstorps gård ligger vackert i naturreservatet vid foten av Brunstorpsberget och med sina  kulturhistoriska byggnader och hundratals fruktträd är anläggningen också nationellt intressant. De över 200 fruktträden ingår i ett så kallat klonarkiv och är ett av de större i Sverige.

– När användningen av Brunstorpsområdet diskuterades i mitten av 1970-talet blev tanken på ett klonarkiv aktuellt, för att rädda det sortmaterial som var på väg att försvinna. Material köptes in från plantskolor och gamla lokala sorter och ympris samlades in genom upprop i radio och tidningar. Fortfarande hittas lokala sorter som får sin plats på Brunstorps gård, berättar Camilla Lagerstedt, parkingenjör på Jönköpings kommun.

Fruktens dag 2018

Under Fruktens dag har du möjlighet att bli guidad bland gamla och nya fruktsorter och få veta mer om hur klonarkivet fungerar. Passa också på att smaka på olika sorters äpplen, lär dig mer om ympning och okulering eller hur du ska beskära dina egna fruktträd på bästa sätt. Under hela dagen erbjuds sortbestämning, ta med dig minst 5 st av varje sort (max 3 sorter) så får du hjälp av våra äppelexperter. Du kan också kika på fruktutställning med över 200 frukter, lyssna på Trio Astrakan, köpa lokalproducerade produkter, vara med när utmärkelsen Guldärtan delas ut, träffa biodlare och svampexperter och gå tipspromenad.

– Fruktens dag är ett populärt arrangemang som brukar locka besökare i alla åldrar. Många passar förstås på att få sina äpplen sortbestämda men också att njuta av anläggningen. Brunstorps gård är en av våra fina trädgårdspärlor och värt ett besök året om, säger Camilla.

Program

11.00    Sortbestämningen av frukt öppnar med Magnus Engstedt, Länsstyrelsen och Anders Eliasson, tekniska kontoret
12.00    Välkommen, Camilla Lagerstedt, tekniska kontoret
12.15    Vandring bland gamla och nya fruktsorter, Magnus Engstedt, Länsstyrelsen
13.00    Årets Guldärta - Länsstyrelsens utmärkelse för ”Stora insatser för att bevara den odlade mångfalden och det växande kulturarvet”- delas ut av Landshövding Helena Jonsson
14.00    Beskärning av fruktträd, Glenn Öster, tekniska kontoret
14.30    Ympning och okulering, Leif Reinisch, Gränna Plantskola

 

Under  hela dagen:

  • Sortbestämning av frukt: ta med minst 5 st av varje sort, max 3 sorter
  • Fruktutställning med drygt 200 sorter
  • Tipspromenad med fina priser
  • Försäljning av lokalt producerad frukt: Rudenstams fruktodling och Ebe-plant
  • Rösta fram den godaste honungen: Biodlarföreningen
  • Musik bland fruktträden med Trio Astrakan
  • Trädgårdscaféet serverar äppelkakor med mera
  • Svampklubben visar upp sin verksamhet

Då det endast är ett fåtal parkeringsplatser vid anläggningen rekommenderas parkering vid Brunstorpsbadet. Du kan också ta dig till Brunstorps gård med länsbuss 101 eller 121.

Fruktens dag är ett årligt arrangemang som samarrangeras med Länsstyrelsen i Jönköpings län och Rudenstams fruktodling. Brunstorps gård är en del av biosfärsområdet Östra Vätterbranterna.

Publicerad: 2018-09-14 13.27