search
Sök
menu
Meny

Först ut med en podd om sår och sårvård

Sårpodden

Äntligen lanseras sårpodden - Sveriges första podd om sår och sårvård. I podden delar Malin Munter, såransvarig sjuksköterska i Jönköpings kommun med sig av sina kunskaper och erfarenheter om hur svårläkta sår kan behandlas och förebyggs.

- Vi hoppas kunna minska människors lidande och öka sjuksköterskors kompetens inom sårområdet, berättar Malin Munter.

Behandling av sår är en av de vanligaste omvårdnadsåtgärderna inom alla vårdformer. För att behandlingen ska vara framgångsrik är det många faktorer som spelar in exempelvis kost, motion och omläggning.

- När man behandlar sår måste man se till hela individen, det går inte bara att fokusera på själva såret, menar Malin Munter.

Det här tar sårpodden upp

Poddavsnitten har olika teman exempelvis

  • sårbehandling – att tänka på
  • förband – hur fungerar de, är det något speciellt man måste tänka på.
  • så här uppstår trycksår.

Gäster kommer att medverka och avsnitten innehåller dessutom några återkommande inslag som patientfall, lyssnarfrågor och "dagens förband".

Vem är sårpodden till för

Sårpodden vänder sig till dem som jobbar med sår, har sår eller är närstående till någon med sår eller helt enkelt vill veta mer om ämnet sår.

Jönköping kommuns satsning inom sårvård

Jönköpings kommun har under många år arbetet med att bli bättre på att förbygga och hantera svårläkta sår. Det började för åtta år sedan då Malin Munter såransvarig sjuksköterska anställdes och fick ansvar för att utbilda personal, utveckla kommunens arbete med sår och hålla sig uppdaterad med vad som händer i omvärlden i ämnet. I dag visar mätningar att Jönköpings kommun ligger långt fram i att förebygga och behandla svårläkta sår. I trycksårsmätningen genomförd av Sveriges kommuner och landsting ligger riksgenomsnittet på 9,2 procent.Malin håller i dag också utbildningar för vård- och omsorgspersonal i andra kommuner och sjuksköterskestudenter.

- I Jönköpings kommun gör vi egna trycksårsmätningar och förra året låg vi på 4,5 procent förekomst av trycksår på våra äldreboenden, konstaterar Malin Munter.

Läs mer om sårpodden och lyssna på avsnitten via länken nedan.

Publicerad: 2017-09-25 07.42