search
Sök
menu
Meny

Fladdermusrekord!

Långörad fladdermus. Foto: Bengt Edqvist.

517 övervintrande fladdermöss hittades i Tabergs gruva vid den årliga fladdermusinventeringen i fredags. Det är rekordmånga. Det tidigare rekordet är från 2016 då 470 fladdermöss inventerades.

Tabergsinventering. Foto: Bengt Edqvist.

Fladdermössen i Tabergsgruvan har inventerats, inte varje år men nästan, sedan 1980. Vid årets inventering deltog sex inventerare, varav två från Jönköpings kommun.

– Det fanns flera häftiga klungor med fladdermöss, den största klungan var med 17 individer (!) av tajga-/mustaschfladdermus. För att skilja på arterna i fält, måste man kolla på tänderna, berättar kommunekolog Dag Fredriksson.

Av Sveriges 19 förekommande arter finns sex övervintrande fladdermusarter i gruvan: tajgafladdermus, mustachfladdermus, nordfladdermus, vattenfladdermus, fransfladdermus och brunlångöra. Den rödlistade fransfladdermusen hade sitt näst högsta antal någonsin, 92 exemplar, medan nordfladdermusen bara hade 9 exemplar.

Hängande vattenfladdermus. Foto: Bengt Edqvist.

Stör man inte fladdermössen vid en sån här inventering, Dag?

– I viss mån, men om det bara görs vid ett tillfälle och när de är som djupast i dvala, är risken inte så stor att de störs nämnvärt. Man får vara försiktig, inte vara för närgången eller lysa alltför länge på fladdermössen. Då kan de bli störda, vakna och börja göra av med energi och det är inte bra för kroppstemperaturen är mycket låg och det finns ju inte så mycket att äta vintertid. Man måste dock ha kraftiga lampor för att överhuvudtaget kunna inventera fladdermössen som ofta sitter inkilade i små borrhål eller springor i gruvan.

Publicerad: 2018-02-13 11.37