search
Sök
menu
Meny

Alma tycker att feriepraktikanterna sprider glädje på arbetsplatsen

Handledare Alma ler glatt mot kameran.

HIttills har uppåt 750 ungdomar sökt feriepraktik inför sommaren, över hälften har sökt inom äldrevården. Alma är en av alla engagerade handledare som kommer ta emot ungdomarna.

Att vara handledare för feriepraktikanter kan både vara en utmaning och en intressant del av jobbet. Alma Alisic jobbar som undersköterska på Österängens Äldreboende och har lång erfarenhet att handleda ungdomarna.

‑ Jag har jobbat här i 16 år och jag älskar mitt jobb, säger Alma med ett leende på läpparna. Det bästa med jobbet är att jag kan göra skillnad och att jag är saknad av de boende när jag inte är på plats.

Alma har varit handledare för feriepraktikanter under flertalet somrar. Hon tycker att feriepraktiken är en bra prövotid innan det riktiga arbetslivet börjar. De lär sig att passa tider, följa formella och informella regler på arbetsplatsen samt att förhålla sig till kollegor. Hon tycker ungdomarna bidrar med en frisk fläkt på arbetsplatsen. De sprider glädje både bland personalen och de boende. Alma berättar att de flesta ungdomar är ganska blyga i början men redan efter första veckan känner de sig mer bekväma och har lärt känna de flesta.

Almas tips till ungdomar

‑ Man ska inte vara rädd för att fråga och visa intresse under feriepraktiken. Då blir det roligare för alla, säger Alma.

Hon har stor förståelse ör praktikansternas låga ålder. Det är inte lätt för någon att vara ny på en arbetsplats, särskilt om man är så ung. Men Alma tycker det är roligt att se hur de växer som personer under sin praktik. Alma menar också att det är upp till arbetsplatsen att introducera praktikanterna ordentligt.

‑ Det är viktigt att sätta av tid första dagen så det finns tid för att visa lokalerna och gå igenom rutinerna. De ska känna sig välkomna från första dagen.

En värdefull resurs

Alma tycker feriepraktikanterna är en värdefull resurs. De bidrar bland annat till att de boende blir mer aktiverade. Ungdomarna kan ta ut dem på promenader, spela spel och prata med dem.

‑ Sådana uppgifter hinner vi bara med ibland i vanliga fall, säger Alma.

De gör även en bra insats i köket vid måltiderna. Det möjliggör att övrig personal kan fokusera med på omvårdnaden. De boende uppskattar ungdomarna och har ibland svårt att skiljas från dem när praktikperioden avslutas.

Feriepraktiken går att söka fram till den 31 maj.

Publicerad: 2018-05-25 11.12